Kypros on saari, joka aikoinaan jakautui kahteen osaan; turkkilaiseen Pohjois-Kyprokseen sekä kreikkalaiseen Kyprokseen. Pohjois-Kypros julistautui itsenäiseksi valtioksi vuonna 1983 nimellä Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta. Toistaiseksi itsenäisyyden on kuitenkin tunnustanut ainoastaan Turkki. Vaikkei Pohjois-Kyprosta olekaan virallisesti tunnustettu itsenäiseksi valtioksi muiden puolesta ja on tästä syystä yhä osin kytköksissä Turkkiin, omaa Pohjois-Kyproksen kansa oman rikkaan kulttuurinsa, perinteet ja elämäntyylinsä.
Pohjois-Kyproksella pääsee nauttimaan rauhassa auringon täyteisistä päivistä. Elämä on seesteistä sekä turvallista ja jokaisesta hetkestä nautitaan täysin rinnoin. Maasta puuttuu Turkille tyypillisempi kiire, ruuhka ja väenpaljous. Pohjois-Kyprokselta löytyykin useita pieniä kyliä, joissa naapurusto on tiivis ja arjen toimia pääsee toteuttamaan rauhallisin mielin. Turuilta ja toreilta löytyy ihania paikallisia tuotteita, palveluita ja lähiruokaa, mutta päällekäyviä torimyyjiä tarvitse pelätä. Nämä eivät ole tyypillisiä maassa.
Vaikka turismi kuuluukin maan tärkeimpiin tulonlähteisiin, on Pohjois-Kypros onnistunut vielä toistaiseksi pysymään hyvin autenttisena ja välttämään suuren massaturismin. Matkailijoiden ja asunnon ostajien parissa maan suosio kuitenkin edelleen kasvaa kovaa vauhtia.
Pohjois-Kyproksen virallisena kielenä toimii Turkin kieli. Maassa pärjää kuitenkin erinomaisesti englannilla, sillä paikalliset puhuvat englantia hyvin. Tämän lisäksi paikan päällä saattaa törmätä Kreikan kieleen, sillä tämä on puhuttu kieli saaren eteläosassa. Maassa käytetty valuutta on Turkin liira ja osin käy myös Englannin punta.
Islam on hallitseva uskonto maassa. Suurin osa Pohjois-Kyproksen väestöstä ovat siis Turkin tapaan muslimeja. Uskonto ei ole kuitenkaan kovin näkyvä asia saarella, suhtautuminen modernia. Maasta löytyy useita moskeijoita, joihin myös turistit pääsevät tutustumaan halutessaan. Pohjois-Kyproslaiset ovat hyvin avointa ja ystävällistä kansaa ja he kertovat mielellään omasta elämästään, uskostaan, tavoistaan ja kulttuuristaan kiinnostuneille. Moskeijoiden lisäksi Pohjois-Kyprokselta löytyy myös kaksi kristillistä kirkkoa sekä synagoga.
Vaikka Pohjois-Kypros onkin näin osin kytköksissä Turkkiin, on Pohjois-Kyproksella oma presidentti, Mustafa Akıncı. Perintönä Brittien hallinnan ajalta, 80% maan säädöksistä perustuvat Iso-Britannian lakeihin mikä tietenkin poikkeaa Turkista. Myös esimerkiksi liikenne on Brittien tapaan vasemmanpuoleinen.
Pohjois-Kypros omaa siis historiaa ja tapoja Turkista sekä turkkilaisuudesta, mutta on oma erillinen valtionsa ja kehittänyt vuosituhansien aikana hyvin omanlaisensa ja monipuolisen kulttuurin ja tavan elää.
Lue lisää Pohjois-Kyproksesta täältä: http://www.northcyprus.co.uk sekä https://www.facebook.com/visitncy
Katso upea esittelyvideo maasta: https://www.youtube.com/watch?v=gEmNswuYcbQ&ab_channel=visitncy
Kauniin Pohjois-Kyproksen asuntojen arvo on kolminkertaistunut viimeisen 10-vuoden aikana, silti hintataso on huomattavasti useita maita edullisempi. Sijoita lomakotiin ja elämään auringossa autenttisella Kyproksen saarella.
Pohjois-Kypros Pohjoi Kypros
Comments