top of page
Copy of Copy of Copy of POHJOIS (3).png

LOMAKOTI ULKOMAILTA

Tietoa sijoittamisesta elämään ja asumiseen auringossa sekä kauniin Kyproksen saaren kuulumisia. 

  • Writer's pictureJona Nsuku

Suomalainen Pohjois-Kyproksella osa 2: Haastattelussa Päivi Koskimäki-Emin

Pohjois-Kyproksen kodit piti juttutuokion Päivin kanssa. Päivi astui ensimmäisen kerran Pohjois-Kyprokselle vuonna 1987 työn merkeissä. Tämän jälkeen maa on vienyt mukanaan aina näihin päiviin asti. Nykyisin kodit löytyvä sekä Suomesta, että saarelta. Ja onpa saarella vielä erikseen oikein ”kesämökkikin.”


Päivi sanookin, että maa on ”passeli paikka!”


Miten alun perin päädyit Pohjois-Kyprokselle?

”Olin silloin töissä matkailualla ja Suomesta tehtiin reissuja maahan. Vuosi oli 1987. Toimin siellä matkaoppaana, joten saari tuli hyvin tutuksi. Muutaman saarella vietetyn talven jälkeen tapasin myös nykyisen mieheni.Sinulla on siis hurjan pitkä kokemus maasta ja tunnet sen läpikotaisin. Mitä haluaisit kertoa siitä?

”Se on kyllä kieltämättä erityistä, että maa on vielä säilynyt tällaisena ”koskemattomana helmenä”. Se on edelleen hyvin originelli paikka. Massaturismi ei ole päässyt jättämään tänne isommin jälkiään. Ihmiset ovat todella ystävällisiä. Pienet majoituspaikat, kaupat ja ravintolat pyöritetään itse ja usein vieläpä perheen voimin. Täällä paikallisuuden tuntee arjessa, mikä on mulle mieluisa juttu. Kun siellä asuu, pääse melkeinpä ”pakosti” osaksi paikallista yhteisöä ja tekemistä. Ja tietenkin ilmasto! Pesee vaikkapa manner-Espanjan kelit melkein kuus nolla. Siihen on aika helppo ihastua, kun on kesä ja valoa läpi vuoden. Maa on tosi passeli paikka ja rauhallinen. Täällä on helppo olla ja sellaista isompien paikkojen hektisyyttä ei ole.”


No entä mitä negatiivia asioita sinulle tulee maasta mieleen?

”Rehellisesti sanottuna kun asiaa mietin, niin ei niitä nyt niin hirveästi mieleen tule. Ainahan joka maassa jotain on. Täällä vakituisemmin asuvalle virastojen byrokratia voi välillä tuntua pomputtelulta toimistosta toiseen. Liikennekin voi välillä olla vähän villiä, varsinkin yöaikaan. Joskus myös tuntuu, että paikalliset voisivat vähän paremmin panostaa kierrätykseen ja sellaiseen. Syksyisin ja keväisin paikallisilla perheillä on tapana viikonloppuisin käydä luonnossa piknikillä niin, vieläkään ei kaikki ole oppineet viemään roskia mukanaan.”Onko maa muuttunut näiden vuosien aikana ja miten siellä nyt menee?

”Onhan kehitystä tullut paljon vuodesta -87 ja moni asia on muuttunut. Mutta isossa kuvassa, maa on edelleen samanlainen mihin ihastuin aikanaan. Sekin on kiva, että nykyään rajan ylittäminen etelän puolelle on lähinnä muodollisuus. On mukava ajella illaksi aistimaan erilaista kreikkalaistyyppistä tunnelmaa lähikyliin. Koko saari on käytettävissä, kunhan vain muistaa ottaa autolle vakuutuksen, joka pätee molemmilla puolilla! Hintataso on edelleen tosi edullinen! Melkein murto-osa siitä mihin Suomessa on tottunut. Ihan eri hintaista on eläminen siellä. Nykyään myös rakentamista on todella paljon. Joskus tuntuu, että melkein liikaakin. Mutta asuntoja pitää olla, kun ulkomaalaiset niitä ostavat (lue tästä lisää miksi). Ja yliopistoja on noussut kuin sieniä sateella. Välillä miettii, että mihin ne kaikki opiskelijat tänne mahtuu aikaansa viettämään. Mutta ei niistä vielä ole isommin haittaa ollut. Kyllä täällä eteenpäin on aina menty, välillä hitaasti, mutta varmasti kuitenkin.”


Miten usein nykyään käytte saarella ja onko siellä muita suomalaisia?

”Muutimme sieltä Suomeen kun aloin odottamaan lastamme ja nykyään käymme siellä pari kolme kertaa vuodessa. Usein talvella, mutta kyllä ihan kesälläkin. Meillä on siellä toinen koti ja miehellä myös suku. Innokkaana purjelautailijana hän nauttii päästä lämpimään ja niin kirkkaaseen Välimereen. Kesällä tuulet ovat parhaat. Tykkäämme myös snorklata, jolloin saamme ihastella merikilpikonnia ja muita veden asukkeja.Hyviä rantoja on paljon ja varsinkin itäpuolen koskemattomat hiekkarannat ovat aivan upeita! Kyllä täällä suomalaisiakin on, mutta ei todellakaan paljon. Hyvin mahtuu lisää, tervetuloa vain!”


Onko jotain terveisiä maasta kiinnostuneille?

”No käymään kannattaa tulla ja nähdä itse! Täällä saa viettää rauhallista aikaa ja kelit on kohdillaan. Varsinkin jos perinteiset ja isot kohteet eivät ole niin kiinnostavia, niin täältä löytyy vielä alkuperäisyyttä. Kyllä tätä vaan helposti aina suosittelee kysyjille!”


Kauniin Pohjois-Kyproksen asuntojen arvo on kolminkertaistunut viimeisen 10-vuoden aikana, silti hintataso on huomattavasti useita maita edullisempi. Sijoita lomakotiin ja elämään auringossa autenttisella Kyproksen saarella.


Lue lisää asunnon hankinnasta Pohjois-Kyprokselta tästä.

Pohjois-Kypros Pohjois Kypros


Lue myös muiden suomalaisten ajatuksia asunnon hankinnasta Pohjois-Kyproksella: https://www.asuntokypros.fi/post/suomalainen-pohjois-kyproksella-haastattelussa-paula-lehto

Comments


bottom of page